Keréknyomás ellenőrző rendszer (TPMS rendszer)

Keréknyomás ellenőrző rendszer (TPMS rendszer) Keréknyomás ellenőrző rendszer (TPMS rendszer)

Az új gyártmányú autókat az EU szabályok szerint kötelező ellátni keréknyomás ellenőrző rendszerrel (angol neve TPMS: Tire Pressure Monitoring System).

Miért fontos a keréknyomás ellenőrző rendszer? (TPMS rendszer)

A keréknyomás ellenőrző rendszer azonnali visszajelzést ad, ha az abroncsban a nyomás az adott járműhöz optimális érték alá süllyed. Alacsony keréknyomás esetén az abroncsok gyorsabban kopnak (főként a gumi szélén) és a nagyobb gördülési ellenállás miatt nő a jármű fogyasztása is. Túl magas keréknyomás esetén a futófelület közepén keletkezik rendellenes kopás, illetve a futóművek is hamarabb elhasználódnak. Az autó stabilitása mindkét esetben romlik.

A TPMS rendszer fajtái

Mostanáig kétféle keréknyomás ellenőrző rendszer terjedt el.

1. ABS rendszerű (Indirekt) TPMS rendszer

Ez a TPMS rendszer az ABS, vagyis a blokkolásgátló adatait használja fel (indirekt, vagyis közvetett mérés). Hátránya, hogy csak akkor tudja mérni a keréknyomást, mikor a jármű mozgásban van. Előnye, hogy nem kell hozzá TPMS szenzor, de a rendszert be kell állítani minden nyári és téli gumi cserénél.

2. Szenzoros (Direkt) TPMS rendszer

A másik korszerűbb TPMS fajta az előzőnél, hiszen a gumiabroncsok szelepén lévő elemes szenzorok közvetlenül külön-külön mérik és elemzik a gumikat, figyelve az esetleges eltérésekre.
Ebben a TPMS rendszerben az autószelep végére (TPMS szelep) egy speciális jeladó kerül (ún. TPMS, vagyis nyomás érzékelő szenzor). A TPMS szenzorban egy rádiós jeladó van, amelyet be kell állítani a jármű számítógépéhez. A jeladót egy elem látja el energiával. Az elem nem cserélhető a szenzorban, az csak kompletten cserélhető. A különböző TPMS szenzorokra a gyártók az alábbi garanciális időt vállalják:

ALCAR - 3 év
ALCAR by Schrader - 2 év
Schrader - 2 év
Continental - 1 év

A szenzoros rendszer nagy előnye, hogy hirtelen nyomásvesztés (kisebb defekt) esetén Ön azonnal értesül, így a gumi nem megy tönkre amiatt, hogy a felni a leeresztett abroncson fut.

A rendszer egy műszerfali lámpát is magában foglal, tpms rendszermely felvillan, ha a rendszer valamilyen hibát észlel (vagy magával a TPMS rendszerrel van gond.)

TPMS rendszer és a téli-nyári gumi csere

Vannak olyan járművek, amelyek képesek tárolni nyolc kerék adatait, így nem jelent gondot a téli és nyári gumik átszerelése. Vannak olyan autók is, amelyek csak négy kerék adatait jegyzik meg. Az autó komputerét azonban minden egyes téli-nyári átszerelésnél újra kell programozni.

Ha Önnek TPMS rendszer beállításra, javításra van szüksége, további információkért, időpont egyeztetésért hívja szervizünket az alábbi telefonszámot:

Keréknyomás ellenőrző rendszer (TPMS rendszer)

Mobilról kattintva azonnal hívható!